Wednesday, November 30, 2011

Δυσκολίες με το Πρωινό Ξύπνημα;

Άραγε οι άνθρωποι γεννιούνται με το χάρισμα ή μαθαίνουν πως να ξυπνάνε νωρίς το πρωί; Στην δική μου περίπτωση, σίγουρα μαθαίνουν. Μόλις πριν μερικά χρόνια, πήγαινα για ύπνο πολύ μετά τα μεσάνυχτα και είχα πάντα τεράστια δυσκολία να ξυπνήσω στην ώρα μου, με συνέπεια να αργώ στη δουλειά. Εκτός αυτού άρχιζα να παίρνω τα πάνω μου κατά το απόγευμα με συνέπεια να χάνω μεγάλο κομμάτι της μέρας μου και να αισθάνομαι πολύ αποσυντονισμένος.



Στις σπάνιες περιπτώσεις που κατόρθωνα να σηκωθώ σχετικά νωρίς, παρατήρησα πως η διάθεση και η ενεργητικότητα μου, τόσο το πρωί, όσο και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ήταν αρκετά αυξημένη και συνοδεύονταν από ένα έντονο αίσθημα ευεξίας. Έτσι λοιπόν μιας και μου αρέσει να βάζω στόχους και να τους πετυχαίνω, αποφάσισα να το κάνω συνήθεια και να ξυπνάω νωρίς το πρωί. Έβαλα το ξυπνητήρι μου για τις 5.00 το πρωί και την επόμενη μέρα τελικά ξύπνησα λίγο πριν... το μεσημέρι...


Προσπάθησα αρκετές φορές χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Κάθε φορά που χτύπαγε το ξυπνητήρι, ήθελα να το σπάσω και να συνεχίσω τον ύπνο μου. Πάνω που άρχιζα να πιστεύω πως τελικά το να ξυπνάς πρωί είναι κάτι σαν “κληρονομικό χάρισμα”, ανακάλυψα μια επιστημονική έρευνα πάνω στο θέμα που μου απέδειξε πως τελικά η προσέγγιση που χρησιμοποιούσα δεν ήταν η σωστή. Μόλις εφάρμοσα  αυτά που έμαθα τότε επιτέλους κατάφερα πραγματικά να ξυπνάω νωρίς κάθε πρωί και χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρεις να ξυπνάς νωρίς το πρωί ακολουθώντας λάθος προσέγγιση, αλλά με τη σωστή προσέγγιση γίνεται αρκετά εύκολο.


Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι υποθέτουν πως αν πάνε νωρίς για ύπνο, θα ξυπνήσουν και νωρίς. Για παράδειγμα αν κάποιος κοιμάται στις 12.00 το βράδυ και ξυπνάει τις 8.00, και πάει για ύπνο στις 10.00 πιστεύοντας πως θα ξυπνήσει στις 6.00 τις περισσότερες φορές -αν όχι πάντα- δεν θα τα καταφέρει.
Υπάρχουν δύο βασικές θεωρίες σχετικά με τον ύπνο. Η μια λέει πως πρέπει να πηγαίνεις για ύπνο κάθε μέρα την ίδια ώρα. Ακολουθείς ένα αυστηρό πρόγραμμα που απαιτεί να κοιμάσαι ακριβώς τις ίδιες ώρες κάθε βράδυ. Η πρακτική αυτή προσέγγιση είναι αρκετά διαδεδομένη και αυτό γίνεται γιατί δημιουργεί μια συνέπεια στο καθημερινό μας πρόγραμμα και εγγυάται πως λαμβάνουμε επαρκή ξεκούραση.
Η δεύτερη θεωρία λέει πως πρέπει να ακούς τις ανάγκες του σώματος σου. Να πηγαίνεις για ύπνο όταν αισθάνεσαι κουρασμένος και να ξυπνάς φυσικά, μόλις το σώμα σου σε ειδοποιεί. Η συγκεκριμένη προσέγγιση βασίζεται στην βιολογία του ανθρώπινου σώματος. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει πως το σώμα ξέρει ακριβώς πότε πρέπει να πάει για ύπνο και πότε πρέπει να σηκωθεί, οπότε εμείς οφείλουμε απλά να ακολουθούμε τις εντολές του.


Αφού δοκίμασα και τις δυο θεωρίες, διαπίστωσα πως από μόνες τους δεν είναι επαρκείς και αρκετά αποτελεσματικές για τους εξής λόγους.


Αν πας για ύπνο συγκεκριμένη ώρα κάθε φορά, αρκετές φορές θα πας στο κρεβάτι και δεν θα νυστάζεις αρκετά για να κοιμηθείς. Αν χρειάζεσαι παραπάνω από πέντε λεπτά για να κοιμηθείς κάθε βράδυ τότε δεν νυστάζεις αρκετά. Στην ουσία “σπαταλάς” άσκοπα χρόνο στο κρεβάτι προσπαθώντας να κοιμηθείς. Ένα άλλο πρόβλημα είναι πως ίσως υποθέτεις -λανθασμένα- ότι χρειάζεσαι τις ίδιες ώρες ύπνου κάθε μέρα. Η αλήθεια είναι πως οι ώρες ύπνου που χρειαζόμαστε από μέρα σε μέρα διαφέρουν. 


Από την άλλη μεριά αν ο ύπνος σου βασίζεται στα μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου τότε σίγουρα κοιμάσαι παραπάνω από όσο πραγματικά χρειάζεσαι. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να κοιμάσαι γύρω στις δέκα με δεκαπέντε ώρες την εβδομάδα παραπάνω, σύνολο ισοδύναμο με σχεδόν μια πλήρη εργάσιμη μέρα. Επιπρόσθετα, το να μην έχεις μια σταθερή ώρα που ξυπνάς, χαλάει το φυσικό ρυθμό του σώματος σου και έχει σαν συνέπεια να σε αποσυντονίζει.


Η χρυσή τομή βασικά βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε αυτές τις δύο προσεγγίσεις. Στην πραγματικότητα είναι τόσο απλό και πολλοί από αυτούς που μπορούν και σηκώνονται νωρίς το κάνουν χωρίς καν να το σκέφτονται. Πηγαίνουν για ύπνο μόνο όταν νυστάζουν πραγματικά -και μόνο τότε- και ξυπνάνε με ξυπνητήρι μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα (αλλά και τις εφτά μέρες της εβδομάδας). Έτσι ξυπνάνε πάντα την ίδια ώρα κάθε πρωί, χωρίς απαραίτητα να κοιμούνται την ίδια ώρα κάθε βράδυ.


Στη δική μου περίπτωση, πηγαίνω για ύπνο όταν αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να μείνω άλλο ξύπνιος. Όταν το κάνω αυτό ο ύπνος με παίρνει το πολύ μέσα σε 3-4 λεπτά. Μερικές φορές πάω για ύπνο στις 10.00 και άλλες φορές μετά τα μεσάνυχτα. Αλλά τις περισσότερες φορές κοιμάμαι γύρω στις 11.00-12.00. Αν δεν νυστάζω, προτιμώ να διαβάσω ένα βιβλίο από το να δω τηλεόραση γιατί αυτό με χαλαρώνει και με βοηθάει να ηρεμήσω.  Όταν χτυπάει το ξυπνητήρι κάθε πρωί,το κλείνω, τεντώνομαι λιγάκι στο κρεβάτι και σηκώνομαι αμέσως. Δεν το σκέφτομαι καθόλου. Από πείρα γνωρίζω πως όσο περισσότερο μείνω στο κρεβάτι τόσο πιο δύσκολο θα μου είναι μετά να σηκωθώ.  Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να κάνει συζητήσεις με το μυαλό μου για το πόσο ζεστό είναι το κρεβάτι και για το ότι θέλω να μείνω ξαπλωμένος λιγάκι ακόμα κτλ κτλ. Ακόμα και αν το θέλω πάρα πολύ να μείνω ξαπλωμένος, σηκώνομαι αμέσως.


Μετά από λίγες μέρες και αφού εφάρμοσα αυτή την τεχνική, παρατήρησα πως το μοντέλο του ύπνου μου προσαρμόστηκε και υιοθέτησε ένα πιο φυσιολογικό ρυθμό.  Εάν δεν είχα κοιμηθεί αρκετά ένα βράδυ, την επόμενη μέρα αισθανόμουν νυσταγμένος νωρίτερα, μπορούσα να κοιμηθώ πιο εύκολα και έτσι ουσιαστικά αναπλήρωνα τις χαμένες ώρες ύπνου της προηγούμενης μέρας. Το σώμα μου προσαρμόστηκε σε αυτή τη διαδικασία και με καθοδηγεί ανάλογα καθώς γνωρίζει πως η ώρα που σηκώνομαι κάθε πρωί δεν είναι διαπραγματεύσιμη. 


Επιστημονικές έρευνες λένε πως οι περισσότεροι άνθρωποι που δυσκολεύονται να κοιμηθούν, είναι γιατί πάνε στο κρεβάτι χωρίς να νυστάζουν πραγματικά. Αν δεν νυστάζεις και δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, σήκω από το κρεβάτι για λίγο. Προσπάθησε να αντισταθείς στον ύπνο μέχρι το σώμα να αρχίσει σου στέλνει τα μηνύματα του. Αν πηγαίνεις για ύπνο μόνο όταν νυστάζεις και σηκώνεσαι μια συγκεκριμένη ώρα κάθε φορά, θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τη δυσκολία του πρωινού ξυπνήματος. Την πρώτη νύχτα ίσως να ξενυχτήσεις λιγάκι αλλά μόλις πέσεις στο κρεβάτι θα κοιμηθείς αμέσως. Την δεύτερη μέρα και καθώς θα αισθάνεσαι πως σου λείπει ύπνος, θα μπορέσεις να κοιμηθείς νωρίτερα και ακόμα πιο εύκολα. Μετά από λίγες μέρες το σώμα σου θα συνηθίσει αυτή τη διαδικασία και σαν αποτέλεσμα όχι μόνο θα πηγαίνεις πάνω-κάτω την ίδια ώρα για ύπνο αλλά θα κοιμάσαι και αμέσως. 


Αν θες λοιπόν να μπορείς να σηκώνεσαι νωρίς το πρωί ή αν θέλεις απλά να έχεις τον πλήρη έλεγχο του χρόνου που κοιμάσαι, δοκίμασε να πηγαίνεις για ύπνο μόνο όταν νυστάζεις πραγματικά αλλά να ξυπνάς πάντα σε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε πρωί.


Μην ξεχνάς αυτό που είπε και ο Φραγκλίνος, "Ο άνθρωπος που σηκώνεται νωρίς, γίνεται υγιής, πλούσιος και σοφός..."


Είσαι ελεύθερος να εκφράσεις τη γνώμη σου και να γράψεις τυχόν σχόλια και παρατηρήσεις. Η γνώμη σου μετράει και είναι πολύ σημαντική καθώς θα βοηθήσει στη βελτίωση του Self-motivation.gr και της ύλης του.

Μην ξεχάσεις να κάνεις “like” αν σου άρεσε αυτό το άρθρο και να το μοιραστείς με τους φίλους σου ή όποιον άλλο πιστεύεις ότι μπορεί να βοηθήσει.




No comments: