Wednesday, November 23, 2011

Πως Να Αισθάνομαι Καλύτερα - Δέκα Απλοί Τρόποι





Η ζωή όλων μας από στιγμή σε στιγμή μπορεί να επιφυλάσσει απογοητεύσεις και πισωγυρίσματα. Ξέρεις ποια είναι η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ αυτών που είναι πραγματικά επιτυχημένοι, με αυτούς που δεν τα καταφέρνουν σχεδόν ποτέ και τα παρατάνε πολύ εύκολα;
H Ψυχική Δύναμη.


Μπορείς να επιλέγεις στο να αφήνεις την αποτυχία να σε παρασύρει, να αισθάνεσαι "το θύμα" και να διηγείσαι σε όλους πόσο θλιβερή είναι η ιστορία σου και πόσο άτυχος είσαι. Από τη άλλη μεριά όμως, μπορείς να κάνεις κάτι που είναι λίγο πιο δύσκολο αλλά σίγουρα είναι πιο υγιεινό και στην ουσία θα σε βοηθήσει πραγματικά να αισθανθείς καλύτερα. Με ποιο τρόπο; Με το να προχωρήσεις με τη ζωή σου δοκιμάζοντας ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης που θα σε βοηθήσει να αλλάξεις αντίληψη για την κατάσταση σου.


Αυτή η μέθοδος αποτελείται από δέκα μικρά απλά πραγματάκια που ενώ φαίνονται σχετικά εύκολα, η πρακτική εφαρμογή τους από κάποιον που έχει μάθει σε ένα συγκεκριμένο (αρνητικό) τρόπο σκέψης, μπορεί να αποδειχθεί σε μια πολύ δυνατή πρόκληση. Εφαρμόζοντας αυτή την προσέγγιση, αυτό που πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου, είναι πως η επιθυμία σου να αισθάνεσαι καλά είναι πολύ πιο δυνατή και πιο μεγάλη από οποιοδήποτε άλλο λόγο. Έτσι λοιπόν αυτά που πρέπει να εφαρμόζεις για να αισθάνεσαι καλά είναι τα παρακάτω.




  • Σταμάτα κάθε αρνητική (αυτό)κριτική. Η αρνητική κριτική δεν αλλάζει ποτέ τίποτα. Να μην κριτικάρεις ποτέ τον εαυτό σου. Να θυμάσαι πως όλα κάποτε αλλάζουν. Όταν όμως ασκείς αρνητική κριτική στον εαυτό σου τότε στην ουσία αλλάζεις προς το χειρότερο. Αν θέλεις η αλλαγή σου να  είναι προς το καλύτερο, τότε απλά αποδέξου το εαυτό σου και επικεντρώσου στα πράγματα που μπορείς να κάνεις - όχι σε αυτά που δεν έκανες, ούτε σε αυτά που δεν μπορείς να κάνεις.
  • Μην τρομοκρατείς τον εαυτό σου. Το να φοβίζεις διαρκώς τον εαυτό σου με τις σκέψεις σου είναι πραγματικά ένας πολύ άσχημος τρόπος να ζεις. Όταν συνειδητοποιείς πως κάνεις κάτι τέτοιο, προσπάθησε να φανταστείς μια εικόνα που σου δίνει ευχαρίστηση και αντικατέστησε την άσχημη σκέψη σου με αυτή.
  • Να είσαι ευγενικός και υπομονετικός με τον εαυτό σου. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας πρέπει να είσαι υπομονετικός με τον εαυτό σου. Να θυμάσαι πως χρειάστηκε πολύς  καιρός για να "εκπαιδεύσεις" τον εαυτό σου να σκέφτεται έτσι και πως για να μπορέσεις να σκέφτεσαι πάλι θετικά απαιτείται πολύ προσπάθεια, επιμονή και αυτοπειθαρχία. Απλά να φέρεσαι στον εαυτό σου όπως θα έκανες σε κάποιον που πραγματικά αγαπάς.
  • Αποδέξου τις σκέψεις σου. Δεν είναι λόγος να μισείς τον εαυτό σου αν κάνει άσχημες ή αρνητικές σκέψεις. Αποδέξου τις σκέψεις αυτές και προσπάθησε σιγά-σιγά να τις αλλάξεις σε θετικές.
  • Εξύψωσε τον εαυτό σου. Η κριτική κάνει το πνεύμα και την ψυχή μας να μικραίνουν. Ο έπαινος  τα δυναμώνει και τα μεγαλώνει. Να επαινείς τον εαυτό σου όσο μπορείς περισσότερο, έστω και για το πιο μικρό πράγμα. 
  • Υποστήριζε το εαυτό σου. Βρες τρόπους να υποστηρίξεις τον εαυτό σου. Απευθύνσου σε φίλους και επέτρεψε τους να σε βοηθήσουν. Μην ντρέπεσαι να ζητήσεις βοήθεια αν τη χρειάζεσαι.
  • Αποδέξου τα αρνητικά σου. Αναγνώρισε ότι εσύ κάποτε τα δημιούργησες για να καλύψεις κάποια ανάγκη σου. Τώρα που ανακαλύπτεις νέες θετικές μεθόδους, προχώρα μπροστά και  άφησε πίσω σου τα παλιά αρνητικά πρότυπα.
  • Φρόντιζε το σώμα σου.  Να ασκείσαι τακτικά και να προσέχεις τη διατροφή σου. Μάθε τι χρειάζεται το σώμα σου για να έχει περισσότερη ενέργεια και ζωτικότητα. 
  • Κάνε καθρεφτο-θεραπεία. Να κοιτάς τον εαυτό σου στα μάτια προσπαθώντας να εξωτερικεύσεις το αίσθημα αγάπης που θρέφεις γι'αυτόν. Συγχώρεσε τον εαυτό σου, τους γονείς σου ή όποιον άλλο πιστεύεις ότι σε έχει βλάψει με κάποιο τρόπο.  
  • Αγάπησε τον εαυτό σου. Καν'το τώρα. Μην περιμένεις να νοιώσεις καλύτερα ή να χάσεις το βάρος που επιθυμείς, ή να βρεις μια καινούρια δουλειά, ή να κάνεις τη σχέση των ονείρων σου. Ξεκίνα τώρα και κάνε ότι καλύτερο μπορείς.


Είσαι ελεύθερος να εκφράσεις τη γνώμη σου και να γράψεις τυχόν σχόλια και παρατηρήσεις. Η γνώμη σου μετράει και είναι πολύ σημαντική καθώς θα βοηθήσει στη βελτίωση του Self-motivation.gr και της ύλης του.


Μην ξεχάσεις να κάνεις “like” αν σου άρεσε αυτό το άρθρο και να το μοιραστείς με τους φίλους σου ή όποιον άλλο πιστεύεις ότι μπορεί να βοηθήσει.

No comments: