Friday, November 25, 2011

Πως Εξαλείφεις τις Αρνητικές Σκέψεις


Υποθέτω πως ίσως έχεις τη κακή συνήθεια να σπαταλάς αρκετό από το χρόνο σου στις ίδιες αρνητικές σκέψεις. Ας πούμε πως αυτό δεν έχει άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα σου, την υγεία σου και γενικότερα στην ψυχολογία σου και ας πούμε πως είναι απλά ένας αρνητικός τρόπος αντίληψης της πραγματικότητας. Είμαι σίγουρος όμως πως πολλές φορές έχεις πει αναστενάζοντας, “νομίζω πως έχω πέσει σε κατάθλιψη”, ή “μισώ τη δουλειά μου”, ή “δεν μπορώ να το κάνω αυτό”, ή “δεν μου αρέσει το σώμα μου”. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, πως μπορείς να σπάσεις αυτή τη συνήθεια και να την κάνεις να σταματήσει να πολιορκεί διαρκώς το μυαλό σου;


Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μπορέσεις να διαχειριστείς το συγκεκριμένο μοτίβο που σου δημιουργεί αυτές τις αρνητικές σκέψεις. Η βασική ιδέα είναι να αντικαταστήσεις το παλιό μοτίβο με ένα καινούργιο. Το να προσπαθήσεις να αντισταθείς και να καταπιέσεις την αρνητική σκέψη θα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα και το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να την ενισχύσεις. Όσο πιο πολύ αντιστέκεσαι τόσο πιο πολύ επιμένει.

Η μέθοδος που χρησιμοποιώ εγώ για να εξαλείψω τις αρνητικές σκέψεις είναι η εξής. Αντί να προσπαθώ να αντισταθώ στην αρνητική σκέψη, απλά την ανά-κατευθύνω. Παίρνω δηλαδή την ενέργεια από την αρνητική σκέψη και την διοχετεύω σε μια θετική. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτεί λίγο εξάσκηση στην αρχή -όπως άλλωστε όλα τα πράγματα-. Η ιδέα είναι πως κάθε φορά που θα εμφανίζεται η αρνητική σκέψη, το μυαλό αυτόματα την ανά-κατευθύνει στην αντίστοιχη θετική.

Πως δουλεύει ακριβώς

Ας υποθέσουμε πως η αρνητική σκέψη που κάνεις είναι μια φωνή μέσα στο κεφάλι σου, που συνεχώς σου λέει κάτι που δεν σου αρέσει και επιθυμείς να αλλάξεις, όπως για παράδειγμα, “είσαι ηλίθιος”.

Βήμα 1ο : Οπτικοποίησε την αρνητική σκέψη

Πάρε αυτή τη φωνή που ακούς και μετέτρεψε τη στην αντίστοιχη εικόνα της. Για παράδειγμα, αν η αρνητική σκέψη είναι, “είμαι ηλίθιος”, φαντάσου τότε τον εαυτό σου να είναι ντυμένος με γελοία ρούχα και να χοροπηδάει πάνω κάτω. Φαντάσου πως σε περιτριγυρίζουν πολλοί άνθρωποι και σε δείχνουν με το δάχτυλο καθώς εσύ χοροπηδάς και φωνάζεις “είμαι ηλίθιος”, “είμαι ηλίθιος”. Προσπάθησε να υπερβάλλεις όσο μπορείς περισσότερο. Φαντάσου έντονα χρώματα, πολύ κίνηση και ό,τι άλλο μπορεί να σε βοηθήσει να κρατήσεις την εικόνα έντονα χαραγμένη στη μνήμη σου. Κάνε εξάσκηση σε αυτή τη διαδικασία ξανά και ξανά, έως ότου κάθε φορά που κάνεις την αρνητική σκέψη να σου έρχεται αυτόματα στο μυαλό αυτή η σκηνή.


Βήμα 2ο : Επέλεξε μια δυνατή θετική σκέψη που θα αντικαταστήσει την αρνητική

Τώρα βρες μια θετική σκέψη που θα ήθελες να κάνεις αντί της αρνητικής. Έτσι λοιπόν αν η αρνητική σκέψη είναι, “είμαι ηλίθιος”, άλλαξε την με μια σκέψη που λέει “είμαι πραγματικά πολύ έξυπνος”. Διάλεξε μια σκέψη που από μόνη είναι αρκετά δυνατή και κάθε φορά που τη σκέφτεσαι κάνει την επίδραση της αρνητικής σκέψης να εξασθενεί.


Βήμα 3ο : Οπτικοποίησε τη θετική σκέψη

Τώρα ακολούθησε την ίδια διαδικασία όπως στο 1ο βήμα και δημιούργησε μια αντίστοιχη εικόνα για τη θετική σκέψη. Έτσι για παράδειγμα, για το “είμαι πραγματικά πολύ έξυπνος”, μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να στέκεται καμαρωτός και με αυτοπεποίθηση, με μια έκφραση σιγουριάς ζωγραφισμένη στο πρόσωπο σου. Φαντάσου μια λάμπα πάνω απ' το κεφάλι σου να φωτίζει τόσο δυνατά που το φως της να σε τυφλώνει και εσύ να φωνάζεις, “ΕΙΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟΣ”.
Όπως στο πρώτο βήμα, συνέχισε να εξασκείς αυτή τη σκηνή έτσι ώστε κάθε φορά που θα κάνεις τη θετική σκέψη, αυτή θα συνοδεύεται και από την αντίστοιχη σκηνή.

Βήμα 4ο : Συνδύασε νοερά τις δύο εικόνες

Τώρα συνδύασε τις δύο εικόνες που δημιούργησες στο 1ο και στο 3ο βήμα. Αυτό που θες βασικά είναι να κάνεις μια γρήγορη μετάβαση από την πρώτη εικόνα στη δεύτερη. Φαντάσου πως είσαι ο σκηνοθέτης μια ταινίας και συνδυάζεις αυτές τις δύο σκηνές δημιουργώντας μια γρήγορη αλλά ομαλή μετάβαση (transition) από τη μια σκηνή στην άλλη.
Για παράδειγμα η μετάβαση από τη μια σκηνή στη άλλη θα μπορούσε να είναι ως εξής. Κάποιος από αυτούς που χλευάζουν τον “ηλίθιο” εαυτό σου στην πρώτη σκηνή, σου πετάει κοροϊδευτικά μια λάμπα. Εσύ την πιάνεις και τη βιδώνεις στο πάνω μέρος του κεφαλιού σου. Η λάμπα μεγαλώνει σιγά-σιγά και γίνεται τόσο μεγάλη και τόσο φωτεινή που το φως της τυφλώνει όλους αυτούς που σε χλευάζουν. Σκίζεις τα γελοία ρούχα που φοράς και αποκαλύπτεις τον πραγματικό σου εαυτό. Στέκεσαι καμαρωτός και γεμάτος αυτοπεποίθηση και καθώς φωνάζεις δυνατά, “ΕΙΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟΣ”, αυτοί που σε χλεύαζαν πριν λίγο πέφτουν στα γόνατα και αρχίζουν να σε λατρεύουν. 

Όπως είπαμε και πριν, όσο περισσότερη υπερβολή μπορείς να χρησιμοποιήσεις, τόσο το καλύτερο. Η υπερβολή το κάνει ακόμα πιο εύκολο γιατί ο εγκέφαλος μας είναι σχεδιασμένος στο να συγκρατεί αυτό που είναι ασυνήθιστο. Μόλις καταφέρεις να δημιουργήσεις αυτή τη σκηνή, κάνε αρκετή εξάσκηση και προσπάθησε να την κάνεις να διαρκεί πάνω-κάτω δύο δευτερόλεπτα (κάτι σαν fast forward).

Βήμα 5ο : Δοκίμασε το, (ξανά και ξανά...)

Τώρα το μόνο που σου μένει είναι να δοκιμάσεις την όλη διαδικασία. Με το που θα υπάρχει η υποψία της αρνητικής σκέψης, το μυαλό σου θα τρέχει κατευθείαν τη διαδικασία και θα την ανά-κατευθύνει στην αντίστοιχη θετική. Αν τα έκανες όλα όπως πρέπει, η όλη διαδικασία δεν θα απαιτεί καθόλου κόπο και θα πρέπει να εξελίσσεται αβίαστα. Η αρνητική σκέψη είναι το ερέθισμα που καλεί το μυαλό να ακολουθήσει αυτόματα το συγκεκριμένο μοτίβο που μόλις δημιουργήσαμε. Έτσι ουσιαστικά κάθε φορά που θα σκέφτεσαι -έστω και ασυναίσθητα- “είμαι ηλίθιος”, το μυαλό θα καταλήγει να σκέφτεται “είμαι πραγματικά πολύ έξυπνος”.

Εάν δεν έχεις κάποια εμπειρία με τις οπτικοποιήσεις ίσως η όλη διαδικασία σου πάρει λίγο παραπάνω. Η ταχύτητα θα έρθει με την εξάσκηση. Μόλις συνηθίσεις, το όλο θέμα δεν θα σου φαίνεται καθόλου δύσκολο. Μην σε αποθαρρύνει το γεγονός ότι ίσως να μην μπορέσεις να τα καταφέρεις με την πρώτη φορά, ειδικά αν δεν έχεις την απαιτούμενη εμπειρία. Είναι σίγουρα κάτι το οποίο μπορείς να μάθεις και να εξασκήσεις, άσχετα αν τις πρώτες φορές που θα το επιχειρείς ίσως να αισθάνεσαι κάπως άβολα. Απλά πίστεψε πως μπορείς να τα καταφέρεις και θα τα καταφέρεις.

Οι ειδικοί αναφέρουν και έχουν αποδείξει επιστημονικά, πως αυτό το είδος της διανοητικής εξάσκησης σε κάνει να αποκτάς συνειδητά τον έλεγχο των σκέψεων σου. Εξασκώντας το ανάλογα και αποκτώντας την αντίστοιχη εμπειρία, η διαδικασία θα εξελίσσεται αυτόματα και χωρίς να το σκέφτεσαι καθόλου (όπως το να κάνεις ποδήλατο).
Ουσιαστικά το υποσυνείδητο θα αναλάβει και θα αναπαράγει αυτή τη διαδικασία με τέτοιο τρόπο που την επόμενη φορά που θα έχεις μια σκέψη όπως “Δεν μπορώ να το κάνω αυτό”, αυτή θα μετατρέπεται αυτόματα σε. “Με ποιο τρόπο άραγε θα μπορούσα να το κάνω αυτό;”.

Δώσε μια ευκαιρία σε αυτή την τεχνική και εφάρμοσε τη την επόμενη φορά που θα διαπιστώσεις πως αρχίζεις και κολλάς στις ίδιες αρνητικές σκέψεις. Είμαι σίγουρος πως θα σε βοηθήσει πραγματικά.

"Μην περιμένεις να κοπάσει η καταιγίδα. Μάθε να χορεύεις στη βροχή."



Είσαι ελεύθερος να εκφράσεις τη γνώμη σου και να γράψεις τυχόν σχόλια και παρατηρήσεις. Η γνώμη σου μετράει και είναι πολύ σημαντική καθώς θα βοηθήσει στη βελτίωση του Self-motivation.gr και της ύλης του.

Μην ξεχάσεις να κάνεις “like” αν σου άρεσε αυτό το άρθρο και να το μοιραστείς με τους φίλους σου ή όποιον άλλο πιστεύεις ότι μπορεί να βοηθήσει.


No comments: