Monday, November 28, 2011

Πως Να Ξεπεράσω Την Αναβλητικότητα;



Η αναβλητικότητα είναι η συνήθεια να καθυστερούμε να κάνουμε πράγματα ή να παίρνουμε αποφάσεις έως την τελευταία στιγμή. Αν δεν της δώσουμε την δέουσα προσοχή, μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή μας. 

Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε τη ρίζα του προβλήματος και θα δούμε μερικούς πρακτικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να
την αντιμετωπίσεις.

Κατ' αρχήν, η αναβλητικότητα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Έτσι λοιπόν, μπορούμε να πούμε σίγουρα πως δεν γινόμαστε αναβλητικοί για τον ίδιο λόγο κάθε φορά. Μερικές φορές γίνεσαι αναβλητικός γιατί έχεις πάρα πολλά πράγματα να κάνεις και η αναβλητικότητα σου δίνει απλά την ψευδαίσθηση ότι δραπετεύεις. Άλλες φορές απλά αισθάνεσαι κουρασμένος ή βαριέσαι και δεν έχεις όρεξη να κάνεις τίποτα και άλλες φορές η αναβλητικότητα έχει να κάνει απλά με κακή διαχείριση του χρόνου σου και βασική έλλειψη κινήτρων.

Τι μας κάνει κατά βάθος αναβλητικούς;

Οι κύριες αιτίες που γινόμαστε αναβλητικοί είναι οι παρακάτω:
  1. Φοβάμαι ότι θα αποτύχω.
  2. Δεν έχω αυτοπειθαρχία.
  3. Είμαι τελειομανής.
  4. Φοβάμαι την αλλαγή.
  5. Κακοδιαχειρίζομαι το χρόνο μου.
  6. Μου αρέσει να τεμπελιάζω.


Το Κόστος της Αναβλητικότητας

Αν και εκ πρώτης όψεως, η αναβλητικότητα δεν φαίνεται και τόσο άσχημη, μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ σημαντικό πρόβλημα με καταστροφικά αποτελέσματα. Είναι γεγονός πως η αναβλητικότητα και οι λόγοι που την περιβάλλουν, είναι η βασική αιτία που οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τις προσωπικές και επαγγελματικές ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται στη ζωή. Και όχι μόνο. Σκέψου απλά τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της αναβλητικότητας σε θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία σου, (εξετάσεις, κλπ) ή θέματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική διαχείριση του νοικοκυριού ή της επιχείρησης σου, καθώς και το πόσο άσχημα μπορεί να επηρεάσει τις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Στην ουσία το κόστος της αναβλητικότητας είναι πραγματικά δυσανάλογο σε σχέση με τα "οφέλη" που σου παρέχει και η αλήθεια είναι πως με το να είσαι αναβλητικός δεν κερδίζεις ποτέ τίποτα. Μόνο χάνεις. 

Πως ξεπερνάς την αναβλητικότητα 

  • Το βασικό συστατικό για να μπορέσεις να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα, είναι η αυτοπειθαρχία. Η αυτοπειθαρχία από μόνη της δεν πρόκειται να σου λύσει τα προβλήματα αλλά ουσιαστικά σε βάζει στο σωστό δρόμο για να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα μια και καλή.
  • Στη συνέχεια σκέψου για μια στιγμή και προσπάθησε να οπτικοποιήσεις τα οφέλη, (είτε υλικά, είτε πνευματικά), που θα αποκομίσεις ολοκληρώνοντας αυτό που αναβάλλεις. Σκέψου πως έχεις ολοκληρώσει ήδη τη δουλειά. Πως αισθάνεσαι;
  • Επίσης όπως αναφέραμε παραπάνω, αναλογίσου -και να είσαι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό σου-, τι σου κοστίζει πραγματικά κάθε φορά που γίνεσαι αναβλητικός και τι επιπτώσεις έχει αυτό στη ζωή σου και την καθημερινότητα σου. Αξίζει πραγματικά;
  • Αν νομίζεις πως έχεις κολλήσει με κάποια εργασία, σου φαίνεται βουνό και πιστεύεις πως δεν μπορείς να τα καταφέρεις, ζήτα βοήθεια ή προσπάθησε να τη “σπάσεις” σε πιο μικρά κομμάτια και ασχολήσου με ένα μόνο κομμάτι κάθε φορά.
  • Δεσμεύσου δημόσια. Είναι αποδεδειγμένο πως η απόδοση μας βελτιώνεται κατακόρυφα όταν έχουμε την εντύπωση ότι μας παρακολουθούν καθώς δεν θέλουμε να μας δουν να αποτυγχάνουμε ή να δώσουμε λαβές για αρνητικά σχόλια.
  • Φτιάξε ένα χρονοδιάγραμμα με το χρόνο που θες να διαθέτεις για την οικογένεια σου, τη διασκέδαση σου, για γυμναστική, για κοινωνικές δραστηριότητες και για τα χόμπι σου. Έτσι θα έχεις ένα ξεκάθαρο πλάνο και θα μπορείς να διαχειρίζεσαι ακόμα πιο αποτελεσματικά το χρόνο σου.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αισθανθείς πως η αναβλητικότητα σε τριγυρίζει, προσπάθησε να εφαρμόσεις τις παραπάνω συμβουλές. Εφαρμόζοντας τα παραπάνω, θα δεις πόσο εύκολο είναι στην ουσία να είσαι παραγωγικός, να δουλεύεις με πολύ λιγότερο άγχος και να απολαμβάνεις τη ζωή σου χωρίς αναβολές, τόσο σε εργασιακό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα κάνεις ένα τεράστιο βήμα που σε φέρνει ακόμα πιο κοντά στην επιτυχία. 


Μην περιμένεις να είναι ιδανικές οι συνθήκες για να ξεκινήσεις. Ποτέ δεν θα είναι. Ξεκίνα τώρα!


Είσαι ελεύθερος να εκφράσεις τη γνώμη σου και να γράψεις τυχόν σχόλια και παρατηρήσεις. Η γνώμη σου μετράει και είναι πολύ σημαντική καθώς θα βοηθήσει στη βελτίωση του Self-motivation.gr και της ύλης του.

Μην ξεχάσεις να κάνεις “like” αν σου άρεσε αυτό το άρθρο και να το μοιραστείς με τους φίλους σου ή όποιον άλλο πιστεύεις ότι μπορεί να βοηθήσει.



No comments: