Thursday, December 8, 2011

11 Μικρά Μυστικά Για Αστείρευτη Δημιουργικότητα

"Η δημιουργικότητα είναι το κλειδί του ανθρώπου προς το άγνωστο. Είναι η ανακάλυψη αλλά και η εφεύρεση, η γένεση μιας ιδέας, η οποία δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα και ανοίγει νέους δρόμους στο ανθρώπινο πνεύμα..."
Με άλλα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε πως η δημιουργικότητα είναι η ικανότητα του ατόμου να βλέπει τα πράγματα με ένα νέο και ξεχωριστό τρόπο, να διακρίνει την ύπαρξη προβλημάτων εκεί που οι άλλοι δεν μπορούν να τα επισημάνουν και να μπορεί να παρέχει καινοτόμες και αποτελεσματικές λύσεις. Η δημιουργικότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης δραστηριότητας και είναι ουσιαστικά υπεύθυνη για τις όλες τις επιστημονικές ανακαλύψεις, τις τεχνολογικές καινοτομίες, τις καλλιτεχνικές δημιουργίες και ό,τι άλλο έχει σαν αποτέλεσμα την σύλληψη και υλοποίηση νέων ιδεών.


Αλήθεια όμως, τι είναι αυτό που καθορίζει το αν και πόσο είναι κάποιος δημιουργικός; 


Η παραδοσιακή άποψη σχετικά με τη δημιουργικότητα λέει πως υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων οι οποίοι είναι ταλαντούχοι και διαθέτουν ιδιαίτερες δεξιότητες και είναι βασικά οι υπεύθυνοι γι' αυτό που αποκαλούμε δημιουργική σκέψη. Η αντίθετη άποψη υποστηρίζει πως το ταλέντο μπορεί να είναι μεν κάτι έμφυτο αλλά μπορεί και να αναπτυχθεί μέσω αποτελεσματικής εξάσκησης και σκληρής δουλειάς. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να πούμε πως όλοι άνθρωποι είναι ως ένα βαθμό δημιουργικοί και αυτό που τους ξεχωρίζει είναι το κατά πόσο ο καθένας από αυτούς επενδύει και αναπτύσσει περαιτέρω τα ταλέντα του και κατά συνέπεια τη δημιουργικότητα του. 



Παρακάτω θα δούμε μερικούς πρακτικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις αποτελεσματικά τη δημιουργικότητα σου.
  • Το πρώτο βήμα είναι να δεσμευτείς, δίνοντας μια υπόσχεση στον εαυτό σου πως θα κάνεις ό,τι μπορείς για να αναπτύσσεις συνεχώς τις δημιουργικές σου ικανότητες. Μην εγκαταλείπεις τις προσπάθειές σου. Βάλε στόχους, ζήτα την βοήθεια των άλλων και κάθε μέρα αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να βελτιώσεις τις δεξιότητες σου.

  • Η δημιουργική δραστηριότητα μπορεί να περιγραφεί σαν ένα είδος εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπου ο δάσκαλος και ο μαθητής συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αναπτύξεις την δημιουργικότητα σου είναι να γίνεις ειδήμων. Αποκτώντας μια ευρύτερη κατανόηση του θέματος που σε ενδιαφέρει, θα αποκτήσεις την ικανότητα να σκέφτεσαι πιο διεξοδικά και θα έχεις τη δυνατότητα να εφαρμόζεις αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα σου.
  • Αντάμειψε την περιέργεια σου. Η ικανοποίηση της περιέργειας είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές ευτυχίας στη ζωή. Αν έχεις περιέργεια για κάτι μην προσπαθείς να την περιορίσεις. Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να ανακαλύψει καινούργιους τρόπους και μεθόδους πάνω στα θέματα που σε ενδιαφέρουν.
  • Ενώ η ανταμοιβή είναι πολύ σημαντική, είναι εξίσου σημαντικό να διαθέτεις και εσωτερική παρακίνηση. Πρέπει να καταλάβεις πως τις περισσότερες φορές η διαδικασία της δημιουργικότητας είναι από μόνη της η ανταμοιβή και όχι το τελικό αποτέλεσμα.
  • Να είσαι διατεθειμένος να πάρεις ρίσκα για να μπορέσεις να αναπτύξεις περαιτέρω τη δημιουργικότητα σου. Μερικές φορές οι προσπάθειες σου μπορεί να μην αποδίδουν αλλά παρ' όλα αυτά όσο περισσότερο ενισχύεις τα ταλέντα σου τόσο περισσότερο θα σε εξυπηρετούν στο μέλλον. 


  • Η έλλειψη πίστης και η ανασφάλεια στις ικανότητες σου στην ουσία καταπιέζει τη δημιουργικότητα σου και έχει σαν αποτέλεσμα να βλάπτει την αυτοπεποίθηση σου. Να είσαι ευγνώμων για την δημιουργικότητα σου αλλά και πάντα να ψάχνεις νέους τρόπους για να την αναπτύσσεις ακόμα περισσότερο.

  • Δεν θα μπορέσεις να αναπτύξεις δημιουργικά ταλέντα αν δεν επενδύσεις τον απαραίτητο χρόνο. Αφιέρωνε χρόνο κάθε εβδομάδα και επικεντρώσου σε δημιουργικές δραστηριότητες. 
  • Ξεπέρασε όποιες αρνητικές συμπεριφορές μπορεί να μπλοκάρουν τη δημιουργικότητα σου. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η θετική διάθεση αυξάνει την δυνατότητα να σκέφτεσαι δημιουργικά. Συγκεντρώσου στο πως να εξαλείψεις τις αρνητικές σκέψεις και την αρνητική αυτοκριτική γιατί αυτά περιορίζουν κατά πολύ τη δυνατότητα σου να είσαι δημιουργικός.
  • Ο φόβος που έχεις πως ίσως κάνεις κάποιο λάθος ή θα αποτύχεις στις προσπάθειες σου μπορεί να καταστρέψει οποιαδήποτε πιθανότητα εξέλιξης. Όταν συνειδητοποιείς πως έχεις τέτοια συναισθήματα, απλά θύμισε στον εαυτό σου πως τα λάθη είναι απλά μέρος της διαδικασίας. Μπορεί μερικές φορές να αισθάνεσαι πως προχωράς πολύ αργά αλλά το σίγουρο είναι πως όσο είσαι συγκεντρωμένος στο στόχο σου τότε σίγουρα θα τον πετύχεις.
  • Η μέθοδος του brainstorming είναι μια συνηθισμένη τεχνική η οποία χρησιμοποιείται τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο και μπορεί να βελτιώσει αισθητά την δημιουργικότητα. Όταν εφαρμόζεις αυτή τη μέθοδο προσπάθησε να εξουδετερώσεις την κρίση σου και την αυτοκριτική σου και ξεκίνα απλά να καταγράφεις ιδέες και πιθανές λύσεις. Ο σκοπός είναι να καταγράψεις όσο το δυνατόν περισσότερα σε σχετικά μικρο χρονικό διάστημα. Στο τέλος της διαδικασίας κάνε ένα ξεκαθάρισμα έτσι ώστε να φτάσεις στις καλύτερες δυνατές επιλογές.
  • Τέλος, μια πολύ δυνατή τεχνική είναι να εξετάζεις το θέμα που σε απασχολεί από έξι διαφορετικές προοπτικές. Κάνοντας το αυτό μπορείς να παράγεις περισσότερες ιδέες από το αν θα το εξέταζες απλά από δύο. Η μέθοδος αυτή είναι η εξής.
  1. - Κοίτα την κατάσταση συναισθηματικά. Τι σου λένε τα συναισθήματα σου;
  2. - Κοίτα την κατάσταση αντικειμενικά. Ποια είναι τα δεδομένα;
  3. - Κοίτα την θετική προοπτική. Ποια τα στοιχεία που προκύπτουν;
  4. - Κοίτα την αρνητική προοπτική. Ποια είναι τα στοιχεία που δεν δουλεύουν;
  5. - Σκέψου δημιουργικά. Ποιες θα μπορούσαν να ήταν οι πιθανές εναλλακτικές;
  6. - Σκέψου διεξοδικά. Ποια λύση θα είχε την καλύτερη εφαρμογή;

Το να διαθέτεις την ικανότητα να βρίσκεις δημιουργικές ιδέες και λύσεις είναι πραγματικά πολύτιμο. Να θυμάσαι πως η δημιουργικότητα δεν είναι ιδιοκτησία μόνο των καλλιτεχνών ή κάποιων ευφυών και προικισμένων ατόμων. Όπως οι μύες έτσι και ο εγκέφαλος χρειάζεται εξάσκηση για να μπορεί να διατηρείται σε φόρμα. Έτσι λοιπόν φρόντιζε να τον εξασκείς τακτικά και να του παρέχεις τα απαραίτητα εφόδια. 
Ένας σοφός κάποτε είπε, "Το μυστήριο, το θαύμα, η αθωότητα, το να μην έχεις ξανακάνει κάτι είναι οι σπόροι της δημιουργικότητας που οδηγούν στην επιτυχία..."


Είσαι ελεύθερος να εκφράσεις τη γνώμη σου και να γράψεις τυχόν σχόλια και παρατηρήσεις. Η γνώμη σου μετράει και είναι πολύ σημαντική καθώς θα βοηθήσει στη βελτίωση του Self-motivation.gr και της ύλης του.

Μην ξεχάσεις να κάνεις “like” αν σου άρεσε αυτό το άρθρο και να το μοιραστείς με τους φίλους σου ή όποιον άλλο πιστεύεις ότι μπορεί να βοηθήσει.



1 comment:

שינוי ממעלה שניה said...

nice post. I strongly believe that creativity is s strong source of self motivation. our creativity drives us to motivate ourselves to success!